Open overheid vergroot vertrouwen in gemeentebestuur

In Vlaanderen heeft gemiddeld 34% van de inwoners veel vertrouwen in zijn of haar gemeentebestuur. Dit blijkt uit de resultaten van de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor 2020. Maar welke factoren hebben een effect op vertrouwen?

Als inwoners tevreden zijn over de wijze waarop het bestuur hen informeert en consulteert over het beleid, dan zullen ze ook meer vertrouwen hebben in dat bestuur. Daarnaast kan ook tevredenheid over de dienstverlening door het bestuur en over de voorzieningen in de gemeente een hefboom zijn om het vertrouwen in het gemeentebestuur te vergroten. Wie zich daarentegen vaak onveilig voelt in de gemeente of wie kampt met buurthinder, heeft minder vertrouwen in het bestuur.

Dit zijn enkele resultaten van een analyse op basis van gegevens uit de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor. Zo’n 150.000 Vlamingen namen hieraan deel – dat is 4 op de 10 burgers, goed voor betrouwbare uitspraken in elke gemeente en stad in Vlaanderen. Intussen werkt het Agentschap Binnenlands Bestuur volop aan een nieuwe burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor, die in het voorjaar van 2023 zal worden gelanceerd in alle Vlaamse steden en gemeenten.

Klik nu door en ontdek alle resultaten van de analyse!